20 Mart 2019 Çarşamba

es-Seyyid Şeyh Ali Selvi_el Abri





Asıl adı: Ali
Nesebi: Seyyid( Hazreti Hüseyin(R.A)’ın Efendimizin Soyundandır)
Doğum Tarihi ve Yeri: (1302/1884) Muş’un Bulanık İlçesi Abri (Esenlik) Köyü
Annesi: Seyyide Gülnaz hanım
Babası: es-Seyyid Şeyh Reşid ibn es-Seyyid Şeyh Abdülhamid (ks)
İlim okuduğu Medrese: Abri Köyü, Seyyid Aynu’l-Melek hz. Medresesi
Zahiri İlim Hocası: Molla Abdülhadi (ks)
Tarikatı: Kadiriye Tarikatı
Vefat yeri:Muş’un Bulanık İlçesi Abri (Esenlik) Köyü
Vefat tarihi: H.1378/M.1959

                           es-Seyyid  Şeyh Ali Efendi, Muş’un Bulanık ilçesi Abri (Esenlik) köyünde medfun, es-Seyyid Şeyh Aynu’l-Melek (ö.736/1336) hazretleri’nin soyundan gelmektedir.[1] h.1302/m.1884 yılında Abri köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Seyyid Şeyh Reşid hazretleridir.[2] Annesi (Karamışa köyünden) Şeyh Aşur Arab-i Hazretlerinin Torunlarından, Seyyide Gülnaz hanımefendi’dir.[3] Yedi kardeştirler: Seyyid Muhammed, Seyyid  Şemseddin, Seyyid Zeynelabidin, Seyyid Ali, Seyyid Paşa, Seyyide Selbi ve Seyyide Firdevs.[4] 
h.1308/m.1891 yılında babası,Seyyid Şeyh Reşid hazretleri kırk beş yaşında vefat eder. Babası vefat ettiğinde Seyyid Ali Efendi henüz beş altı yaşlarındadır, bakımlarını amcaları Seyyid Şeyh Mahmud Hazretlerinin oğlu Seyyid  Muhammed Said  üstlenir, küçük yaşta Seyyid  Aynu’l-Melek Medresesinde ilim tahsiline başlar, çok kuvvetli bir medrese tahsili gördükten sonra on dokuz yaşında h.1321/m.1904”[5] yılında Seyyid  Aynu’l-Melek Medresesi Müderrisi Molla Abdülhadi’den ilmî icâzetnâmesini alır. 
h.1323/m.1906[6] Senesinde, amcası Seyyid Tahır El Abri Hazretleri’nin oğlu Seyyid Şeyh Fazıl’ın kerimesi Seyyide Kudret Hanım ile evlenir, amcası Seyyid Şeyh Tahır hazretleri ve amcazadeleri Seyyid Şeyh Abdülaziz, Seyyid Şeyh Mustafa hazretlerinin sohbetlerinde bulunur,birinci Dünya Savaşı’nda doğu cephesinde, kardeşi Seyyid Şeyh Şemseddin ile beraber Ruslara karşı savaşır. Seyyid Şemseddin Efendi 1915 yılında şehid düşer, aynı yıl rus kuvvetleri’nin doğu anadolu’yu işgal etmeleri üzerine yakınlarıyla birlikte Abri köyünden Diyarbakır’ın Hazro ilçesine göç eder, Hazro’da bir müddet kaldıktan sonra Urfa’nın Siverek ilçesinin Camii kebir mahallesine yerleşir. Bu arada Siverek Müftülüğüne baş vurarak  İmamlık yapmaya başlar  ilk önce Siverek’e bağlı Gozellik köyünde ve daha sonra  Bucak Nahiyesine bağlı Sögütlü köyünde[7] imamlık  yapar .Seyyid Şeyh Ali efendi Sögütlü köyünde birkaç yıl kaldıktan sonra tekrar Siverek ilçesi camii kebir mahallesine yerleşir ve mahallede bulunan merkez camide imamlık yapmaya devam eder. Şeyh Ali Efendi, kısa sürede Şeriat ilimindeki derinliği, sohbet ve vaazındaki belağatı, örnek şahsiyeti ile halkın sevgisini kazanır. Aynı zamanda dönemin önemli âlimlerinden Aktepeli Şeyh Muhammed Can, Siverekli Saatçı hafız Abdurrahman, Siverekli Muhammed efendi  ve  bölgenin diğer Alim ve ileri gelen şahsiyetleri ile tanışır onlarında teveccühünü kazanır.
                     Yirmi sene Siverek ilçesinde ikamet eden,es-Seyyid Şeyh Ali efendi, 1938 yılında kendi memleketi ve  ecdad yurdu olan Abri köyüne geri döner. birinci dünya savaşında işgale uğrayan Abri'de büyük bir yıkım yaşanmış 700 sene önce Seyyid Aynu’l-Melek Hazretleri tarafından yaptırılan Tarihi Medrese, Dergah ve Havuz, rus ordusu ve ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılmış, Abri mezarlığında bulunan mezar taşları bile kurşunlanarak bir kısmı tahrib edilmiştir. Köyde bulunan, Seyyid Aynu’l-Melek Hazretleri camisi ise kubbesine isabet eden bir gülle ile hafif bir hasar almış olsa da ayakta kalmayı başarmıştır. Seyyid Ali Efendi önce Medrese ve tekke’yi aslına uygun olarak tamir ettirir, Bulanık İlçesine bağlı Resulan köyünden Molla Şamil’i Müderris olarak getirerek bu tarihi medreseyi tekrar ilmin hizmetine açar. 
Şeyh Ali Efendi döneminde Seyyid Aynu’l-Melek medresesinde sırasıyla şu müderrisler görev yapar: a)-Molla Şamil (Resulan köyü Bulanık) 
b)-Molla Abdullah Balek-i (Neynik Köyü Bulanık)
c)-Molla Yusuf (Piyonk köyü Bulanık)   
e)-Molla Süleyman-i Veli.
Abri Köyünde bulunan tarihi havuz (kulleteyn) 1950 yılında yine Şeyh Ali Efendi tarafından  aslına uygun olarak tamir ettirilmiştir. Seyyid Şeyh Ali, bölgede yaşayan alimler tarafından ilmi meselelerde başvuru mercii olarak görülmüş, çözülmesi zor fıkh-i meselelerdeki ilmi derinliği ve vukufiyeti takdir edilmiş büyük bir alimdir.[8]
                      es-Seyyid Şeyh Ali Efendi, 1959 yılında Abri köyüne bağlı duman yaylasında, 76 yaşında hakkın rahmetine kavuşur. Cenazesi Abri köyüne getirilir vasiyeti üzere, Mollakent Köyü Şeyhlerin’den, Şeyh İbrahim tarafından techiz, tekvin işlemleri yapılarak cenaze namazı kılınır ve Abri köyü mezarlığında babası, es-Seyyid Şeyh Reşid hazretlerinin yanına defnedilir. Rahmetullahi Aleyh



             es-Seyyid Şeyh Ali efendi'nin evlatları:

1-Seyyid Evliya “küçük yaşta vefat etmiş.”
2-Seyyid Şeyh Zeynelabidin Efendi: Yedi erkek evladı vardır: Hikmet, Muhammed Necip, kamil, Muhammed, Muhammed Said,  Reşid ve Nizameddin.
3-Seyyid Şeyh Muhammed Cahid (Ali) Efendi: İki erkek evladı vardır: Muhammed Zeki ve Şükrüllah.
4-Seyyid İbrahim Halil “küçük yaşta vefat etmiş.”
5-Seyyid Mustafa “küçük yaşta vefat etmiş.”
6-Seyyid Halid “küçük yaşta vefat etmiş.”
7-Seyyide Şefika “küçük yaşta vefat etmiş.”
8-Seyyide Humayun ”Hasananlı Aşiret reisi Köroğlu beyin oğlu Neşet bey ile evlenir.”
9-Seyyide Halise ”Molla Abdullah-i balek-i’nin oğlu, Molla Abdurrahman ile evlenir.”
10-Seyyide Maide “ Malazgirte bağlı Boyçapkın köyünde ikamet eden Şeyh Celaleddin efendinin oğlu Şeyh Sadi ile evlenir.”

es-Seyyid Şeyh Ali efendi,soyadı kanunu çıktıktan sonra “SELVİ” soy ismini almıştır.

YAZAN:Mehmet Sait SELVİ
             20.03.2019



Seyyid Şeyh Ali Selvi'nin 
Abri Medresesinden aldığı ilmi icazetnamenin son sayfası.


Seyyid Şeyh Ali Selvi'nin Abri Köyünde bulunan tarihi havuzu 1370 tarihinde restore ettiğine dair  kitabe.


KAYNAKÇA:


[1] VGMA, Şahsiyet Defteri 200-88-795-796
[2] BOA. ŞD__266_20_024
[3] Osmanlı Devleti Nufus tezkiresi
[4] Defterhane-i hakani- 14 şübat 1324
[5] Hicri-1321 Tarihli İcazetname
[6] Seyyid  Zeynel Abidin Selvi’nin şahsi arşivinde bulunan icazetname
[7] Seyyid  Zeynel Abidin Selvi şahsi arşiv(belge
[8] Seyyid Şeyh Ali Efendinin Mahdumları: Seyyid  Zeynel Abidin Selvi
    ve Seyyid Mustafa Selvi ile,29-05-2016 tarihinde yapılan mülakat

15 Mart 2019 Cuma

YÜRÜYEN CAMİİ



                       Muş ili Bulanık ilçesine bağlı Esenlik (Abri) köyü h.725/m.1325 yılında, Hz. Hüseyin’in (r.a) soyundan gelen, es-Seyyid Şeyh Aynu’l-Melek hazretleri’nin yaptırmış olduğu cami, medrese, tekke, zaviye, hamam (havuz) ve çeşmenin de içinde bulunduğu külliyesi ile yüzyıllarca bir ilim ve irfan merkezi olmuştur. Kadirî tarikatının Doğu Anadolu’daki öncülerinden olduğu bilinen Seyyid Şeyh Aynu’l-Melek hazretleri, Abri köyünde bulunan Camiyi inşa ederken, Bulanık ilçesine bağlı Koyunağılı (Hergiz) köyünde yaşayan Seyyid Şeyh İdris hazretleri ile aralarında  meydana gelen bir keramet halk arasında yedi yüz yıldır dilden dile söylenmektedir. ”Seyyid Şeyh İdris  hazretleri Bulanık ilçesine bağlı olan Hergiz köyünde yaşamış orada tekke medrese ve vakıf kurmuş büyük bir evliyadır, resmi kayıtlarda, Tacü’l Muhakkikin,[1] es-Seyyid Şeyh İdris-i Kal[2] ve Şeyh İdris[3] olarak yazılmıştır. Hergiz köyünde bulunan  mezar kitabesine göre Seyyid Abdülkadir Geylani hazretlerinin soyundan olan, Seyyid Kasım’ın oğludur. Şeyh İdris halk arasında “Şeyx indris-é sıwaré hırçé” “Ayı’ya binip süren Şeyh İndris” olarak bilinir.           
                          Rivayete göre: Seyyid Aynu’l-Melek hazretleri, Abri köyünde camii’yi[4] inşa ederken. Seyyid Şeyh İdris, Bir gün Hergiz Köyünden bir ayıya binip yılanı da kırbaç gibi eline alarak, Seyyid Şeyh Aynu’l-Melek hazretlerini ziyaret etmek için yola koyulur, Abri köyüne vardığında Seyyid Aynu’l-Melek hazretleri o sırada mimarlar ile beraber cami’nin üstündedir, Şeyh İdris’in elindeki yılanı kırbaç olarak kullanıp Ayıya vura vura geldiğini gören Şeyh Aynu’l-Melek hazretleri Allah’u Teala’ya iltica ederek Camii’ye “Kum bi iznillah” der, camii Allah’u tealanın izni ile harekete geçer ve Seyyid Şeyh İdris’e doğru yönelir. Seyyid Aynu’l-Melek’den  bu acaip kerameti gören Seyyid İdris hemen ayıdan iner ve  Allah’u Teala’ya yemin ederek camiye emret dursun der, o zaman Seyyid Aynu’l-Melek camiye yerinde durması için emreder, cami bu emir üzerine şimal/sol tarafına doğru meyilli olarak durur. Halen cami o şekilde kuzey tarafına doğru meyillidir. Seyyid Şeyh İdris hazretleri, Seyyid Aynu’l-Melek hazretlerine:”ben canlıyı yürüttüm sen ise cansızı yürüttün sen benden üstünsün der” bu olay üzerine Şeyh Aynu’l-Melek ile Şeyh İdris ahiret kardeşi olurlar.”([5]), “Camii’nin inşası sırasında meydana gelen bu kerametten dolayı, Seyyid Şeyh Aynu’l-Melek Hazretlerinin Abri Köyünde hicri.725/miladi.1325 tarihinde  inşa etmiş olduğu bu mubarek camii  halk arasında “yürüyen camii” olarak bilinmektedir.” 


Yazan: Mehmet Sait SELVİ
         15.03.2019



[1] Başbakanlık Osmanlı Arşivi MAD 5152
[2] Başbakanlık Osmanlı Arşivi.DH_UMVM_00066_00074_002
[3] Başbakanlık Osmanlı Arşivi.EV.MH 1544
[4] VGMA, Anadolu Vakfiye Defteri No: 588, s.241, Sıra.210.
[5] Dr. Mustafa Bilici, Tevarih-ul Avan Cilt.1 sayfa 140,141